http://www.green-report.ro/stiri/cop16-teama-esecului-pluteste-la-cancun
Liderii celor 194 de state care participa la Conferinta ONU pe probleme climatice de la Cancun se tem sa nu repete esecul petrecut in urma cu un an la summit-ul de la Copenhaga. Tocmai de aceea ei au facut eforturi deosebite in timpul negocierilor purtate in Mexic pentru a aplana divergentele dintre bogatii si saracii lumii, informeaza Reuters.
Absenta unui acord la capatul acestei intalniri la nivel inalt va afecta capacitatea ONU de a rezolva, pe plan international, problemele secolului XXI, agravate de emergenta Chinei si Indiei, au avertizat ministrii Mediului din mai multe state ale lumii, aflati la Cancun.
“Cred ca in acest moment in joc se afla multilateralismul”, a spus Connie Hedegaard, comisar european pe schimbari climatice. “Este absolut esential ca acest proces, singurul pe care-l avem la dispozitie, sa poata da rezultate”, a adaugat Hedegaard.
Conferinta de la Cancun a inceput in urma cu aproape doua saptamani si se va incheia maine, 10 decembrie, iar scopurile sau ambitiile acestei reuniuni la nivel inalt sunt mult mai modeste decat cele ale intalnirii de la Copenhaga. Insa, divergentele iscate de Tratatul de la Kyoto raman, in continuare, nerezolvate, deoarece tarile puternic industrializate reclama faptul ca numai ele sunt obligate sa-si reduca drastic emisiile pana in 2012.
In acest sens, Japonia, Canada si Rusia ameninta ca nu vor respecta prevederile Acordului de la Kyoto, daca tarile in curs de dezvoltare nu-si vor reduce, la randul lor, cantitatile de gaze cu efect de sera.
“O problema de viata si de moarte”
“Cred ca avem la indemana un instrument ambitios, echilibrat si generos. Dar asta nu inseamna ca-l putem folosi”, a declarat Patricia Espinosa, seful diplomatiei mexicane. Discutiile purtate la Cancun au ca obiectiv crearea unor fonduri destinate ajutorarii statelor sarace care sunt amenintate de efectele schimbarilor climatice. In plus, liderii mondiali cauta modalitati prin care sa protejeze padurile tropicale si, in acelasi timp, vor sa constituie un mecanism prin care sa diferentieze tehnologiile verzi.
Iar absenta unui acord asupra acestor obiective destul de modeste va reprezenta, cu siguranta, un esec rasunator. Mai ales ca acesta ar putea veni in urma celui inregistrat la summit-ul de la Copenhaga.
In urma cu un an, liderii politici nu au reusit sa incheie decat un acord vag si lipsit de constrangeri si, tocmai de aceea, in acest moment toate sperantele sunt indreptate spre un nou tratat ce se poate incheia la Cancun.
Mai multe delegatii aflate la conferinta au facut o paralela intre impasul de la Cancun si neputinta lui Barack Obama de a adopta o legislatie cu privire la reducerea emisiilor in SUA, lucru care, odata intamplat, ar putea sa dea un impuls pozitiv la nivel mondial.
“Nu ne putem permite sa fim ostaticii derapajelor unora sau altora dintre tarile dezvoltate. Este vorba de o chestiune de viata si de moarte pentru Tuvalu”, a subliniat Enele Sosene Sopoaga, premierul arhipelagului polinezian, evocand inundatiile provocate de incalzirea globala.