http://www.green-report.ro/stiri/rezolutie-penbspprivind-cresterea-tintei-de-reducere-emisiilor-de-la-20-la-30
UE ar actiona in propriul sau interes economic daca ar creste obiectivul de reducere a emisiilor la 30%, se mentioneaza in textul unei rezolutii aprobate ieri de Parlamentul European. Documentul evidentiaza faptul ca angajamentele de protectie a padurilor si de sprijinul financiar promis tarilor in curs de dezvoltare sunt subiecte critice in ceea ce priveste evolutia negocierilor internationale ce vor avea loc Summit-ul de la Cancun, Mexic.
Rezolutia a fost adoptata la limita, cu 292 voturi pentru, 274 impotriva si 38 abtineri si stabileste pozitia Parlamentului European inainte de discutiile ce vor avea loc in cadrul negocierilor ONU de la Cancun (29 noiembrie - 10 decembrie).
O delegatie oficiala formata din 15 deputati ai PE va participa la discutiile din a doua saptamana a conferintei si va insista pentru obtinerea consensului participantilor, in contextul formularii unui acord global cu caracter obligatoriu.
Potrivit europarlamentarului Jo Leinen, impasul in negocierile de la Cancun privind schimbarile climatice este ”inacceptabil”. ”UE trebuie sa faca presiuni pentru rezultate concrete si sa contribuie prin cresterea obiectivului sau de reducere a emisiilor de CO2 de la 20%, la 30%”, a declarat Leinen. El a precizat ca UE trebuie sa ofere rapid finantarea promisa pentru perioada 2010 – 2012 statelor in curs de dezvoltare, pentru le castige increderea.
Crestere economica mai mare
Potrivit rezolutiei, stabilirea unui obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 cu 30% pana in 2020 (pe baza de nivelurile din 1990) ar fi ”in interesul cresterii economice viitoare a Uniunii Europene”.
Acesta a fost un punct de controversa in randul eurodeputatilor europeni, in contextul in care unii dintre acestia ar fi vrut ca stabilirea obiectivului de 30% sa actioneze ca si conditie pentru ca alte state din afara UE sa-si anunte, la randul lor, tinte ambitioase de reducere a emisiilor. Pe de alta parte, unii eurodeputati au deplans faptul ca UE este pe cale sa nu-si indeplineasca obiectivul de reducere a consumului de energie cu 20% pana in 2020, subliniind ca atingerea acestuia nu este obligatorie.
Apel la plata ajutoarelor
In cadrul aceleiasi sedinte, PE a recomandat ca UE si restul statelor industrializate sa-si indeplineasca angajamentele fata de tarile in curs de dezvoltare.
Pentru a spori increderea in intalnirea de la Cancun, eurodeputatii au facut apel la statele membre sa-si respecte angajamentul de plata a celor 7,2 miliarde de euro promise ca ajutor financiar statelor in curs de dezvoltare pentru a diminua efectele schimbarilor climatice.
Pana in 2020, UE ar trebui sa contribuie cu 30 de miliarde euro pe an (plus alte ajutoare), la un fond climatic infiintat la nivel global.